Kenmerken van een klasse toekennen

Door kenmerken volgens klasse in te stellen kan je de kenmerken van meerdere objecten of componenten/delen van objecten tegelijkertijd aanpassen. Klassen kunnen onmiddellijk bij creatie van een object worden toegekend of naderhand. Kenmerken die naar een klasse verwijzen herken je in het Kenmerkenpalet aan de gebogen pijl.

Voor verschillende parametrische objecten heb je de mogelijkheid om de weergave en zichtbaarheid van de kleinere objectonderdelen individueel te bepalen of volgens dezelfde klasse als het object. Selecteer bijvoorbeeld de optie <Klasse van het object> voor de klasse van muurcomponenten om deze componenten in dezelfde klasse te plaatsen als de muur zelf. Als je nadien de klasse van de muur wijzigt, zullen de kenmerken en zichtbaarheid van de muurcomponenten automatisch aangepast worden volgens de nieuwe klasse.

Het is mogelijk om klassekenmerken te overschrijven. Selecteer hiervoor het object en pas de kenmerken rechtstreeks via het Kenmerkenpalet, het Infopalet of het Hulpbronnenbeheer aan.

Voor componenten en objecten met een materiaal-hulpbron (Vectorworks-uitbreidingsmodule Product vereist) bestaat er nog een andere manier om de vulling en textuur toe te kennen. Componenten/objecten met een materiaal nemen automatisch de vulling en textuur van het materiaal over, ter vervanging van de klassekenmerken. De vulling kan je niet wijzigen in de instellingen voor het materiaal, maar de textuur wel; zie Kenmerken d.m.v. materiaal.

Klassekenmerken toekennen bij creatie van objecten

Om de kenmerken van een klasse toe te kennen op het moment dat je een object creëert, vink je de opties Automatisch toekennen aan in het dialoogvenster ‘Bewerk klassen’ (zie Eigenschappen van klassen bewerken). Kenmerken inbegrepen in deze optie:

2D-kenmerken

Tekst in tekstobjecten, maatlijnen, tekstballonnen en andere aanduidingen

Texturen in muren, daken en andere 3D-objecten

Als één van de opties voor “Automatisch toekennen” is ingeschakeld voor een klasse krijgen de objecten gecreëerd in die klasse automatisch de klassekenmerken.

Klassekenmerken toekennen aan bestaande objecten

Je kan klassekenmerken ook toekennen na het creëren van een object:

Selecteer in het Kenmerkenpalet de optie Klasse, Lijndikte v.d. klasse of Dekking v.d. klasse voor het gewenste kenmerk.

Selecteer in het tabblad Object van het Infopalet de optie ‘<Tekststijl klasse>’ voor de parameter Tekststijl.

Selecteer in het tabblad Rendering van het Infopalet de optie ‘Textuur van de klasse’ voor de parameter Textuur.

Als een klasse reeds objecten bevat op het moment dat je de optie Automatisch toekennen aanvinkt, zal Vectorworks je vragen of je de kenmerken ook op de bestaande objecten wilt toepassen. Als je kenmerken voor meerdere klassen tegelijkertijd heeft bewerkt, moet je voor elke klasse afzonderlijk Ja of Nee kiezen; selecteer Ja op alles om de kenmerken van alle bewerkte klassen in één keer toe te passen, of Neen op alles om de bestaande objecten ongewijzigd te laten.

Veel objecttypes bieden de mogelijkheid om via een knop de klasseverwijzingen voor alle kenmerken in of uit te schakelen, in plaats van elk kenmerk apart te vinken.

Klassekenmerken bijwerken op basis van een object

Commando

Locatie

Werk klassekenmerken bij op basis van object

Contextmenu

Om alle of bepaalde kenmerken van een bestaande klasse te veranderen op basis van een object in de tekening:

Zet de cursor op het object met de beoogde kenmerken.

Het commando zal de kenmerken van het object onder de cursor gebruiken; het object hoeft daarvoor niet geselecteerd te zijn.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Klasse bijwerken’ wordt geopend.

Click to show/hide the parametersClick to show/hide the parameters

Veld

Omschrijving

Klasse

Selecteer de klasse die je wilt bijwerken.

Kenmerkenlijst

Selecteer de kenmerken die je naar de klasse wilt overdragen; dit is alleen mogelijk voor kenmerken van het object recht onder de cursor.

Wijs het geselecteerde object toe aan de klasse

Vink deze optie aan om het object in de bewerkte klasse te plaatsen en de overgedragen kenmerken voor het object volgens klasse in te stellen.

De optie Automatisch toekennen van de klasse wordt automatisch ingeschakeld voor de overgedragen kenmerken als dit nog niet het geval was. De klassekenmerken worden bijgewerkt.

Concept: Kenmerken

Kenmerkenpalet